اجتماعی و پزشکیتغذیه

علائم کمبود کلسیم و روش درمان آن

امروزه بسیاری از افراد به دلیل سبک زندگی نادرست و عدم مصرف مواد خوراکی مقوی، دچار کمبود کلسیم می شوند. بیماری کمبود کلسیم که با عنوان هیپوکلسمی نیز شناخته می شود، معمولا بدون علامت بوده و علائم اولیه در فرد ایجاد نمی کند اما در اثر طولانی مدت و عدم توجه به آن می تواند حتی به عنوان عامل تهدید کننده زندگی نیز تلقی شود.

علائم کمبود کلسیم

از این رو در این مقاله به بررسی علائم کمبود کلسیم و روش های درمان آن پرداخته شده است اما قبل از آن بهتر است درباره کلسیم و نقش آن در بدن اطلاعاتی به دست آورید.

کلسیم چیست؟

کلسیم یک ماده معدنی حیاتی در بدن انسان ها بوده که وظیفه استحکام سازی استخوان ها، دندان ها، عملکرد صحیح قلب و انقباض ماهیچه ها را برعهده دارد. از این رو کمبود کلسیم در بدن می تواند اختلالاتی اعم از پوکی استخوان، مشکلات پوستی، کوتاهی قد در کودکان و غیره را ایجاد نماید.

از آنجایی که بدن انسان قادر به تولید کلسیم نیست، مقدار کلسیم مورد نیاز بدن باید از طریق مواد غذایی و مصرف مکمل ها و ویتامین ها تامین گردد.

علائم کمبود کلسیم

در ابتدا کمبود کلسیم بدون علامت است اما هنگامی که کمبود آن در بدن شدت می یابد، علائم آن ظاهر می شوند. از جمله علائم کمبود شدید کلسیم می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • اسپاسم عضلانی
  • افسردگی
  • گرفتگی عضلات
  • شکستن استخوان ها
  • ناخن های ضعیف و شکننده
  • گیجی یا از دست دادن حافظه
  • توهم
  • بی حسی و یا احساس سوزن سوزن شدن در دست، پا و صورت

از آنجایی که کمبود شدید کلسیم می تواند بر نقاط و اعضای مختلف بدن تاثیرگذار باشد، پس از کاهش سطح کلسیم ممکن است با نازکی ناخن ها، رشد کند موها و یا درد استخوان ها روبرو شوید.

علاوه بر این موارد کمبود کلسیم می تواند موجب اختلالاتی در انقباضات عضلانی شده و در نهایت به ایجاد تشنج در افراد سالم بینجامد. در برخی از افراد نیز با توهم، سوزن سوزن شدن دست و صورت و یا از دست رفتن حافظه نمایان شود؛ بنابراین هیپوکلسمی را به شدت جدی گرفته و در صورت بروز علائم فوق سریعا به پزشک مراجعه نمایید.

روش های درمان هیپوکلسمی

قبل از اینکه به فکر درمان باشید، بهتر است به روش های پیشگیری از کمبود کلسیم توجه نمایید. مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم می تواند بهترین روش جلوگیری از بروز بیماری هیپوکلسمی باشد. سعی کنید مواد غذایی نظیر لوبیا، انجیر، کلم بروکلی، توفو، شیر سویا، اسفناج، شیر، غلات غنی شده، آجیل و دانه ها را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

اما هنگامی که سطح کلسیم بدن شما به میزان زیادی از حد نرمال کاهش یافته باشد، پزشک تزریق کلسیم و یا مصرف قرص های کلسیم را تجویز خواهد کرد. نتایج حاصل از درمان تا چند هفته پس از اعمال روش های درمانی ظاهر خواهند شد اما در موارد شدیدتر ممکن است تا ۳ ماه نیز به طول انجامد.

لازم به ذکر است که مصرف بیشتر از حد این ماده معدنی نیز می تواند به بروز بیماری های قلبی عروقی و سنگ کلیه دامن بزند از این رو از مصرف خودسرانه داروهای حاوی کلسیم خودداری نمایید.

رای دادن
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا