
بسیاری از افراد به دلیل داشتن مشغله فکری، استرس و اضطراب، خستگی بیش از حد و یا درد و بیماری، دچار اختلال خواب می شوند. حتما هر کدام از ما شب هایی را تجربه کرده ایم که ساعت ها در رختخواب خود پهلو به پهلو می شویم اما خوابمان نمی برد و بعد از گذشت مدتی عصبی و کلافه می شویم. برخی افراد در این شرایط به دنبال دارو های خواب آور می گردند؛ اما باید بدانید که این دارو ها باید طبق تجویز پزشک مصرف شود و مصرف خود سرانه آن ها موجب ایجاد عوارض و وابستگی می شود.
یکی از روش هایی که هم کم هزینه هست و هم عوارض کمتری نسبت به دارو های شیمیایی دارد، استفاده از دمنوش های گیاهی قبل از خواب می باشد. این دمنوش ها معمولا با کاهش تنش های موجود، ارامش درونی ما را بیشتر می کنند و ما را به سمت خواب بهتر و با کیفیت تر سوق می دهند.
برای آشنایی بیشتر با بهترین و تاثیر گذار ترین دمنوش های خواب آور، با ما همراه باشید.
موثر ترین دمنوش های خواب آور
۱-دمنوش چای بابونه
مانند سایر دمنوش های خواب آور، چای بابونه اثر آرامبخش دارد و قبل از خواب نیاز است تا ذهن و جسم به آرامش برسد و از هر گونه تنش و استرس تا جای ممکن دور شود تا خوابمان ببرد. چای بابونه این کار را برای شما انجام می دهد. بهتر است این چای شیرین و گلدار را ۱۰ دقیقه قبل از مصرف دم کنید تا اثرات آن را به بهترین شکل ببینید.
البته بابونه ممکن است برای برخی افراد حساسیتزا باشد. خانمهای باردار نباید برای درمان بی خوابی چای بابونه مصرف کنند. کسانی که میخواهند عمل جراحی داشته باشند هم باید از مصرف دمنوش بابونه خودداری کنند. زیرا بابونه عروق را تنگ می کند.
۲-دمنوش بادرنجبویه
دمکرده بادرنجبویه در خاورمیانه مشهور است و با کاهش استرس، اضطراب و کمک به هضم، خواب آرام را برایتان به ارمغان میآورد. بادرنجبویه از خانواده نعناست و مزه لیمو نعنایی دارد. میتوانید بادرنجبویه را در یک لیوان آب جوش دم کنید و قبل خواب نوش جان کنید.
اگر میخواهید توسط بادرنجبویه بی خوابی را بهتر رفع کنید میتوانید آن را با گیاهان دارویی دیگر مخلوط کنید. در مطالعه ای که انجام شد ۸۱% شرکت کنندگان با ترکیب چای سنبل الطیب و بادرنجبویه در مقایسه با کسانی که دارونما مصرف کرده بودند، خواب آلوده شدند.
۳-دمنوش سنبل الطیب
ثابت شده است که سنبل الطیب کیفیت خواب را بالا می برد. سنبل الطیب جز دمنوش های خواب آور است که کمک می کند زودتر خوابتان ببرد، استرس را کم می کند و کیفیت خواب را بیشتر می کند. خیلیها به جای قرص ملاتونین که هورمونی است، دم کرده سنبل الطیب مصرف می کنند.
این دمنوش نسب به قرصهای خواب آور عوارض کمتری دارد. اما باید حواستان باشد که در خوردن چای سنبل الطیب زیاده روی نکنید چون ممکن است به آن وابسته شوید. پس قبل از مصرف آن با پزشک مشورت کنید. ممکن است چند روز تا چند هفته طول بکشد تا روی شما اثر کند. برای اینکه بهتر نتیجه بگیرید، سنبل الطیب را ۵ دقیقه قبل از مصرف دم کنید.
۴-دمنوش چای اسطوخودوس
اسطوخودوس گیاهی است که به واسطه عطر و خاصیت آرامبخشی اش به شهرت رسیده است. در زمان باستان یونانی ها و رومیان اغلب اسطوخودوس را به آب حمام خود می افزودند تا از طریق تنفس بخارات این گیاه اضطراب و هیجان را از خود دور کنند. چای اسطوخودوس از جوانه های بنفش رنگ گل های این گیاه تهیه می شود.
اغلب مردم، دمنوش اسطوخودوس را برای تمدد اعصاب، تسلط بر اعصاب و القاء خواب استفاده می کنند. تحقیقات انجام شده گواهی بر فواید منحصر بفرد گیاه اسطوخودوس می باشد.
در تحقیقی که بر روی ۸۰ بانوی تازه فارغ شده تایوانی انجام شد مشخص شد آن دسته از مادرانی که حداقل به مدت دو هفته روزانه دو مرتبه چای اسطوخودوس را استشمام و می نوشند نسبت به دسته ای که با این نوشیدنی بیگانه اند کمتر دچار افسردگی پس از زایمان میشوند.
۵-چای بهار نارنج
مهم ترین خاصیت چای بهارنارنج بهبود اختلالات خواب است. این نوشیدنی به عنوان یک مسکن و آرام بخش عمل میکند و با از میان برداشتن سردرد، دلشوره و دیگر موانع خواب برای افرادی که از مشکلات کم خوابی و بیخوابی رنج می برند گزینه مناسبی به شمار میرود.
حتی رایحه این گیاه نیز خاصیت آرامش بخش دارد؛ لذا افرادی که از خواب نامتعادل خود گله دارند می توانند این چای دلنشین را تهیه کرده و چند دقیقه پیش از خواب میل کنند.
همچنین ریختن چند قطره از چای غلیظ بهارنارنج بر روی بالش به تداوم خوابی آرام کمک میکند.
۶-دمنوش گل ساعتی
از زمانهای قدیم، دمنوش گل ساعتی برای کاهش اضطراب و بهبود خواب استفاده شده است.
یک مطالعه روی ۴۰ بزرگسال سالم نشان داد که کسانی که به مدت ۱ هفته روزانه چای گل ساعتی مینوشند، نسبت به شرکت کنندگانی که چای ننوشیدهاند، کیفیت خواب بهتری را تجربه میکنند. محققان به این نتیجه رسیدهاند که دمنوش گل ساعتی، میتواند به اندازه داوری Ambien، روی بهبود کیفیت خواب، موثر باشد.
1 دیدگاه