
اگر هنوز به شهر پاوه سفر نکرده اید و از زیباییهای طبیعی آن خبر ندارید با ما همراه باشید تا جاذبه های این شهر را برایتان بازگو کنیم. اگرچه هرگز نمی توان مناظر خارق العاده ی این شهر را به رشته تحریر در آورد و حس تازگی هنگام حضور در این شهر زیبا با کلام و سخن به خواننده منتقل نخواهد شد؛ اما ما تلاشمان را کرده ایم تا شمارا هر چه بیشتر و بهتر با این شهر آشنا کنیم.
شهر پاوه کجاست؟
پاوه یکی از شهرهای استان کرمانشاه است و در حقیقت مرکز شهرستان پاوه میباشد. این شهر حدود ۲۶ هزار نفر جمعیت دارد و در نزدیکی مرز ایران و عراق قرار گرفته. ساختار پلکانی این شهر باعث شده به آن لقب هزار ماسوله داده شود. نبود زمین مسطح در تقاطع های شهر باعث شده هیچ چراغ قرمزی در شهر وجود نداشته باشد!
سراسر پاوه پوشیده از جنگلهای طبیعی و درختهایی است که ارتباط نزدیکی با نوع تغذیه شهر و منطقه دارند. بیشتر مردم پاوه به علت داشتن آب و هوای مناسب، به کشاورزی و دام داری اشتغال دارند.
جاذبه های گردشگری شهر پاوه
دیدنی های شهر پاوه؛ غار قوری قلعه
این غار بزرگترین غار آبی آسیا و طولانی ترین غار در ایران است (از ۱۲ کیلومتر طول و بیش از ۳۰۰۰ متر عمق برخوردار است).این غار به عنوان یکی از هفت اثر طبیعی ملی ایران به ثبت رسیده و در دره ای جای گرفته که دارای طبیعت زیبا و چشم نواز است و برای تمام فصول سال مناسب بازدید می باشد. قدمت این غار به حداقل ۶۵ میلیون سال پیش برمیگردد و دمای آن ۱۱_۱۷ درجه سانتی گراد می باشد. این دما در همه فصل ها تقریبا ثابت است.این اثر طبیعی دارای تالار های زیبایی مثل تالار مریم، کوهان شتر، مسیر برزخ، عروس و… می باشد.هنگام بازسازی دهانه غار اثاری از اواخر دوره ساسانی مثل چندین ظروف نقره ای کشف شد.
آبشار دشه از دیدنی های شهر پاوه
این آبشار در هر فصل از سال زیبایی های منحصر به فرد خود را دارد؛ طبیعت اطراف آن هم به زیبایی آبشار افزوده است. این آبشار از رودخانه پاوه رود عبور کرده و به رودخانه سیروان میریزد. ابشار افسانه ای دشه در دل باغ های گردو و انار خودنمایی می کند.
آبشار نودشه
این آبشار در روستای نودشه که یکی از توابع شهر پاوه است قرار دارد و طبیعتی واقعا بکر و سرشار از زیبایی دارد که روح شما را تازه میکند. نودشه از مناطق صعب العبور و بکر این استان است اما طبیعت فوق العاده و چشم انداز های تماشایی آن، ارزشش را دارد که سختی راه را تحمل کنید. باغ های میوه و جنگل های انبوه به زیبایی این منطقه افزوده اند.
دیدنی های شهر پاوه؛ رودخانه سیروان
بخش اعظم این رودخانه در شهرستان پاوه قرار دارد و پس از طی مسیر طولانی وارد کردستان عراق شده و در نهایت به دجله می ریزد. آب و هوای معتدل و مطلوب این منطقه موجب شده گونه های جانوری و گیاهی متعددی در این قسمت به چشم بخورد که تماشای آنها خالی از لطف نیست.
رشته کوه آتشگاه از دیدنی های شهر پاوه
این کوه از روستای شمشیر شروع می گردد و به رودخانه سیروان منتهی می شود. در زمان زردشتیان این کوه جای روشن کردن آتش بوده که بدین وسیله پیام آیین خود را اعلام نمودهاند و در آتشکده آن حدود ۸۰۰ سال آتش روشن کرده اند.
رشته کوه شاهو
رشته کوه شاهو بخشی از رشته کوههای زاگرس بوده و در مرز دو استان کردستان و استان کرمانشاه و نزدیک به رودخانه سیروان قرار دارد. این کوه از سنگهای آهکی تشکیل یافته و کارستی میباشد؛ به همین دلیل حفره و غارهای زیادی بر اثر انحلال همین مواد آهکی در آن به وجود آمده است که غار قوری قلعه و کاوات نمونههایی از آنها میباشند.کوهستان شاهو چنان در فرهنگ کردها و به ویژه کردهای منطقه هورامان نقش دارد که نام آن را بر روی پسران میگذراند. همچنین در ادبیات کردی، تأثیر زیادی گذاشته و مایه الهام شاعران بسیاری برای سرایش اشعار کردی بوده است.
مکان های مقدس و زیارتی از دیدنی های شهر پاوه
در شهر پاوه مکان های زیارتی زیادی مثل ارامگاه کوسه حجیج، آرامگاه سید محمد اصفهانی ، زیارتگاه پیرپرچن، مسجد حضرت عبدالله و مسجد خضر زنده وجود دارد.
پس از ذکر مکان های دیدنی، باید اضافه کنیم که اگر به شهر پاوه سفر کردید، احتمالا عاشق هوای دلچسب و معجزه های طبیعت این شهر خواهید شد و به یک بار بازدید بسنده نخواهید کرد.
صنایع دستی و غذا های شهر پاوه
شهر پاوه از مراکز مهم صنایع دستی استان کرمانشاه است.از جمله این صنایع می توان به گیوه بافی و شال بافی اشاره کرد.از دیگر هنر های مردم این منطقه سجاده بافی، سبد بافی و قالی بافی می باشد.
توت، رب انار، الو خشک، نان محلی، محصولات جانوری مثل کشک و روغن حیوانی از غذاها و سوغاتی های خوشمزه این شهر هستند.
برای اشنایی بیشتر با فرهنگ و اداب و رسوم مردم پاوه می توانید به موزه مردم شناسی این شهر رفته و زندگی مردم این منطقه را از نزدیک لمس کنید.