اختلال شخصیت وابسته در رابطه و راه درمان آن

آیا تابحال با افرادی مواجه شدهاید که برای جلب رضایت شما، بیش از حد تلاش میکنند؟ این افراد همواره از این موضوع واهمه دارند که روزی شما را از دست بدهند. شاید بگویید فرد دلبستگی دارد، اما باید بدانید دلبستگی نیز باید در حد نرمال و طبیعی خود وجود داشته باشد. زمانی که میزان دلبستگی فرد غیر عادی میشود از آن به عنوان اختلال شخصیت وابسته یاد میشود. شخص همیشه میترسد که دیگران را از دست دهد. بسیار سلطهپذیر بوده و نمیتوانند به طور مستقل تصمیمگیری نمایند. آنها حتی برای انجام کارهای روزمره و عادی خود به افرادی که آنها وابسته هستند، نیاز دارند. این افراد هرگز حاضر نمیشوند، به طور مستقل و جدی مسئولیت خاصی را برعهده بگیرند. آنها برای حفظ رابطه، کارهایی را انجام میدهند که برای آنها ناخوشایند است.
دلیل اختلال شخصیت در رابطه
ریشه بسیاری از مشکلات روحی به دوران کودکی باز میگردد. معمولا افرادی دچار این بیماری میشوند که در زمان کودکی یک خلا عاطفی و حمایتی داشتهاند. برای مثال کودکانی که از حمایت پدر و مادر محروم ماندهاند، در بزرگسالی بیشتر دچار این اختلال خواهند شد. این افراد معمولا استرس و اضطراب زیادی نیز دارند. آنها به دلیل تجربه تلخی که در گذشته داشتهاند، حاضر هستند هر کاری را انجام دهند تا فرد مورد علاقه خود را در کنار خود حفظ کنند. این افراد کمترین میزان توجه را به خواسته و نیازهای خود دارند. این اختلال در بین فرزندان آخر خانواده، زنان و افرادی که در دوران کودکی به بیماریهای مزمن جسمی مبتلا بودهاند، بیشتر دیده میشود.
آسیب های اختلال شخصیت در رابطه
افرادی که به این اختلال مبتلا هستند، بیش از دیگران در معرض افسردگی، مصرف مواد اعتیادآور و فوبیا هستند. ویژگیهای زیر در این افراد دیده میشود:
- سلطه پذیر هستند.
- عزت نفس ندارند.
- توانایی مخالفت با دیگران را ندارند.
- به تنهایی قادر به تصمیمگیری و قضاوت نیستند.
- همواره دچار استرس و اضطراب هستند.
- برآورده کردن نیاز دیگران بیش از هر چیز دیگری برای آنها اهمیت دارد.
- در برابر انتقاد، بسیار حساس هستند.
- به محض پایان یافتن یک رابطه، به دنبال یک فرد جایگزین هستند.
- میزان معاشرت آنها به افرادی محدود میشود که با آنها در رابطه هستند.
اختلال شخصیت در رابطه از نظر روانشناسان
از نظر روانشناسان افرادی که به اختلال شخصیت در رابطه مبتلا هستند، در ظاهر رفتاری اجتماعی دارند. اما زمانی که این رابطه به هر دلیلی از بین میرود ، به شدت دچار استرس، افسردگی و انزوا خواهند شد. از نظر محققان این افراد بیش از حد معمول از دیگران عذرخواهی میکنند. این افراد معمولا در روابط اجتماعی بسیار آسیبپذیر هستند.
راه درمان و برون رفت از اختلالات شخصیت
متخصصان برای درمان افرادی که به اختلال شخصیت در رابطه مبتلا هستند، سعی میکنند به هر طریقی شخصیت آنها را به شیوهایی مناسب شکل دهند. اگر فرد احساس شایستگی، کفایت و ارزشمندی نماید میتواند رابطه باکیفیت و مطلوبی با دیگران داشته باشد. به این ترتیب عزت نفس فرد تقویت خواهد شد و به راحتی تحقیر و سرزنش را نخواهد پذیرفت.
سلام مطلب مفید بود.
سلام سلامت باشید