احزاب و شخصیت ها

درباره سورنا سردار بزرگ ایرانی چه می دانیم؟

سورنا که بود ؟

سورنا یا سورن یکی از سرداران و فرماندهان نام آور ایرانی در زمان دوره اشکانیان بود. سورنا زاده خاندان سورن بود که یکی از ۷ خاندان مشهور ایران در زمان اشکانیان بودند. در زبان فارسی پهلوی سورن به معنای قوی و قدرتمند است. اصلی ترین دلیل محبوبیت سورنا در تاریخ ایران باستان به نبرد بین ایران و روم برمی گردد که سورنا توانست کراسوس و ۴۰ هزار نفر از سربازان او را شکست دهد در حالی که تنها ۳۰ سال از عمر او میگذشت.

بسیاری از تاریخدانان سورنا را ابداع کننده جنگ پارتیزانی(برگرفته از کلمه پارتی) می دانند و اعتقاد دارند که اولین بار سورنا در جنگ با ارتش روم و کراسوس از تکنیک جنگ و گریز استفاده کرده است.

مجسمه منسوب به سورنا

جنگ ایران و روم

در زمان اشکانیان، امپراطوری روم قدرت اول جهان به شما می آمد. آن ها توانسته بودن با حملات خود بخش های زیادی از اروپا و اسیا را به تسخیر خود درآورند. اکثر این فتوحات به دست سه تن از سرداران بزرگ رومی به نام های ژولیوس سزار، پومپه و کراسوس انجام گرفته شده بود. در تاریخ ۵۶ قبل از میلاد و در نشستی که با نام لوکا در تاریخ از آن یاد می شود، امپراطوری روم تصمیم به حمله به ایران را گرفتند. کراسوس با حدود ۴۲ هزار سرباز فرمانده حمله به ایران و به تبع آن هندوستان شد. او می خواست همانند اسکند ایران و شرق آسیا را به تسخیر خود درآورد.

سرداران ایرانی پارتی

در سال ۵۳ قبل از میلاد نبردی سخت بین سپاهیان ایران و روم درگرفت که در این نبرد سورنا موفق شد یک سوم از سپاه روم و فرمانده آن کراسوس را شکست دهد. کراسوس و پسر او در این نبرد به دست سورنا کشته شدند و مابقی سربازان رومی عقب نشینی کرده و فرار کردند.

در کتاب ایران از آغاز تا اسلام درباره گزارش سربازان رومی اینچنین نقل شده است:

سورنا فرمانده ارتش ایران در این جنگ از تاکتیک و سلاح های تازه بهره گرفت. هر سرباز سوار ایرانی با خود مشک کوچکی از آب حمل می‌کرد و مانند ما دچار تشنگی نمی‌شد. به پیادگان با مشکهایی که بر شترها بار بود آب و مهمات می‌رساندند. سربازان ایرانی به نوبت با روش ویژه‌ای از میدان بیرون رفته و به استراحت می‌پرداختند. سواران ایران توانایی تیراندازی از پشت‌سر را دارند. ایرانیان کمانهایی تازه اختراع کرده‌اند که با آن‌ها توانستند پای پیادگان ما را که با سپرهای بزرگ در برابر آن‌ها و برای محافظت از سوارانمان دیوار دفاعی درست کرده بودیم به زمین بدوزند. ایرانیان دارای زوبین‌های دوکی‌شکل بودند که با دستگاه نوینی تا فاصله دور و به صورت پی‌درپی پرتاب می‌شد. شمشیرهای آنان شکننده نبود. هر واحد تنها از یک نوع سلاح استفاده می‌کرد و مانند ما خود را سنگین نمی‌کرد. سربازان ایرانی تسلیم نمی‌شدند و تا آخرین نفس باید می‌جنگیدند. این بود که ما شکست خورده، هفت لژیون را به‌طور کامل از دست داده و به چهار لژیون دیگر تلفات سنگین وارد آمد.

مرگ سورنا

در کتاب ایران از آغاز تا اسلام نقل شده: سورنا و همسرش ویشکا دو بار جان فرهاد چهارم، پادشاه ایران را از ترور رومیان نجات دادند؛ که بار دوم به قیمت جانشان تمام شد و آن‌ها به وسیله مزدوران رومی کشته شدند. قتل سورنا به‌دست ارد دوم نظریه دیگری است که توسط گیریشمن تاریخ‌نویس فرانسوی ارائه شده‌است.

4/5 - (248 امتیاز)
مشاهده بیشتر

2 دیدگاه

  1. ایکاش همه مطالب کپی از هم نبود ویکی هم می نوشت که سورنا از کدام سرزمین ایران بود.آیا سیستان سرزمین این پهلوان است؟

    1. سلام درورد بر شما طبق بررسی هایی که در منابع موجود داشتیم سورنا پهلوان نامدار از سرزمین سیستان می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا