اجتماعی و پزشکیتغذیه

بهترین کار بعد از شفته شدن برنج

دانه گیاه برنج غذایی بسیار غنی و سالم به شمار می آید. برنج یکی از محبوب ترین غذا برای ایرانی ها و از ارکان یک سفره اصیل ایرانی به شمار می آید. سابقه طولانی کشت و مصرف برنج در ایران سبب شده تا ما در پخت برنج تبحر خاصی داشته باشیم و بتوانیم آن را به خوش طعم ترین راه ممکن دم بیاوریم. هرچند گاهی ممکن است حین آشپزی همه چیز آن طور که پیش بینی می کردیم پیش نرود و برنج بیش از حد پخته شود.

پختن بیش از حد برنج را اصطلاحا شفته شدن می گویند که بافتی نرم دارد. این بافت شل و آبکی به مذاق خیلی از افراد خوش نمی آید و تمایل دارند تا برنج نهایی سفت و دانه دانه باشد. در ادامه با انجام بهترین کار بعد از شفته شدن برنج آشنا می شویم. با خواندن این مقاله دیگر هیچ نگرانی ای بابت پخت برنج نخواهید داشت.

راه کار نجات دادن برنج شفته

برنجی که بیش از حد در آب بپزد، ظاهری نرم و خمیری شکل پیدا خواهد کرد. طبعا نمی توان عمل پختن را معکوس کرد اما با ترفندهای خاصی هنگام پخت برنج، می توان کاری کرد تا ظاهر آن کمتر خمیری به نظر برسد.

هم زدن ممنوع

زمان پخت برنج در آب جوش، هرچقدر آن را بیشتر هم بزنید، دانه ها نیز بیشتر متلاشی خواهند شد و ظاهر خمیری به برنج می بخشند. پس تا جای ممکن از هم زدن برنج بپرهیزید.

دانه گیاه برنج

آبکشی با آب سرد

اگر برنجتان شفته شده است، بلافاصله آن را آبکش کنید. ریختن آب سرد روی برنج سبب می شود تا پخت برنج متوقف شود. اگر حتی برنج را آبکشی کنید اما از آب سرد استفاده نکنید، پختن در مرکز برنج، به دلیل وجود حرارت، همچنان ادامه خواهد داشت و تاثیر چندانی ندارد. پس حتما از آب سرد استفاده نمایید.

روغن

اگر بعد از دم آوردن، متوجه شدید که برنجتان شفته شده است می توانید روی آن روغن داغ بریزید. در آخرین مراحل پخت برنج، کار زیادی برای کم کردن شفتگی ممکن نیست، اما روغن داغ می تواند نجات دهنده باشد. ریختن روغن داغ موجب می شود تا دانه های برنج از هم جدا شوند و ظاهر بهتری بگیرد. هرچند شاید میزان زیاد روغن برای سلامتی شما خوب نیست، اما می توانید از روغن های اشباع نشده و گیاهی استفاده کنید که انتخاب سالم تری هستند.

در قابلمه را نبندید

روش سنتی و مرسوم پخت برنج در ایران، با کیپ کردن کامل در قابلمه همراه است. در این مرحله درب را کامل می بندیم و حتی به وسیله پارچه ای، دم کنی، از خروج بخارات جلوگیری می کنیم. بخار برنج موجب می شود تا پخت آن در این مرحله تکمیل شود؛ اما وقتی برنج شما در مرحله اول زیادی از حد پخته است، بهتر است مرحله دوم را به روش دیگری انجام دهید.

اگر درب قابلمه را نبندید یا از دم کنی ها استفاده نکنید، بخار زیادی تجمع پیدا نخواهد کرد و پخت برنح بیشتر از حد پیش روی نمی کند. این روش با اینکه کمی غیر معمول به نظر می رسد اما در عمل بسیار منطقی و کاربردی است.

شفته شدن برنج

افزودن آبلیمو

اگر در زمان پخت برنج متوجه شدید که دانه ها وارفته اند و احتمالا برنجتان شفته شده است، می توانید با چند قاشق آبلیمو مشکل را برطرف کنید. آبلیمو ساختار اسیدی دارد و اگر به آب برنج ۳ یا ۴ قاشق آبلیمو اضافه کنید، می تواند وضعیت برنج شما را کمی بهبود ببخشد.

از ظرف متناسب استفاده کنید

اگر زمان پخت برنج، ظرف کوچکی انتخاب کنید، نتیجه اصلا جالب نخواهد بود. برنج برای پخت مناسب، به آب کافی و حرارت متناسب نیاز دارد. ظرف بیش از حد کوچک باعث خراب شدن برنج شما خواهد شد. اگر اشتباه تخمین زده بودید و زمان پخت برنج به مشکل برخوردید، در مرحله دم کردن، از ظرف بزرگ تر یا دو عدد قابلمه متفاوت استفاده کنید. در این مرحله فضای بیشتری در اختیار برنج بگذارید.

با این کار برنج حرارت و فضای مناسب خود را در اختیار خواهد داشت و بدین ترتیب می تواند مقدار زیادی از بخارات خود را از دست بدهد. کم شدن آب و بخار تجمع یافته در برنج باعث می شود تا ظاهر بهتر و سفت تری داشته باشد و از شفته شدن جلوگیری می کند.

4.1/5 - (37 امتیاز)
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا