معارف اسلامی

چرا خداوند از حق الناس نمی گذرد؟

شاید سوال خیلی ها این باشد که چرا خداوند از حق الناس نمی گذرد؟ در ادامه این مطلب سعی ما بر این است تا در وب سایت برزام به این سوال پاسخ دهیم .

اگر نبود تفکری که در قبال حقی که از دیگران بر گردنم هست و تفکری که در حال حاضر بر لوح وجودم نقش بسته و با آن درگیرم شاید از ارائه این مطلب بر شما دوستان و برادران دینی ام منصرف می شدم اما پس از کلی فکر و رعایت انصاف در تمام اعمال و رفتاری که تاکنون بر من گذشته به این نتیجه رسیدم که به این مطلب بپردازم که چرا خداوند از حق الناس نمی گذرد ؟

حق الناس، چه در قرآن و چه در روایات معصومین (ع) و كتب فقهی جایگاه خاصی دارد. از طرف دیگر چون صاحب حق مردم اند، رعایت و نادیده گرفتن آن ارتباط مستقیمی با بحث عدالت خداوند دارد.

در دین اسلام حق انسانها از جهتی شاید از حق خداوند نیز مهمتر لحاظ شود بطوری كه خداوند ممكن است در روز قیامت از حق خود بگذرد اما هیچ گاه از حق انسانهای دیگر نخواهد گذشت. البته باید توجه داشت كه حق الناس حق الله هم هست، زیرا هیچ كس جز خدا اصالتا و ذاتا حقی ندارد و حقوق مردم از جانب خدا تعیین شده و تضییع آن مخالفت با حكم و حق الهی تعیین شده در حق دیگران است.

چرا خداوند از حق الناس نمی گذرد؟

خداوند در مورد حق و عدالت می فرماید:

«لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْكِتابَ وَ الْمِیزانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ» (سوره حدید، آیه ۲۵ )

 ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم، و با آنها كتاب آسمانی و میزان شناسایی حق از باطل نازل كردم تا مردم قیام به عدالت كنند (و احقاق حقوق و بسط عدل و داد به طور خود جوش از درون جامعه بشری آشكار شود).

این آیه نشان از آن دارد كه احترام به حقوق دیگران و ادای آن یكی از اساسی‌ترین اهداف دین آسمانی اسلام است.

بنابراین، هرگونه تجاوز، تقلب، غش، معاملات ربوی، رشوه، خرید و فروش اجناسی كه فایده منطقی و عقلانی در آنها نباشد، خرید و فروش وسایل فساد و گناه، در تحت این قانون كلی قرار دارند.در كتب روایی نیز توجه فراوانی به حق الناس شده است. به طوری كه اگر تمام روایات مربوطه جمع بندی شود، چندین جلد كتاب خواهد شد. امّا در اینجا فقط به یک مورد از سخنان اسطوره تاریخ بشریت در اجرای حق و عدالت حضرت علی (ع) اشاره می شود که فرمود:امّا ظلمی كه بخشوده نمی‌شود ظلمی است كه بعضی از بندگان خدا بر بعض دیگر می‌كنند». (نهج البلاغه، خطبه ۱۷۵ )

5/5 - (4 امتیاز)
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا